Tag Archives: CEFPI awards

Learning Environment Australasia awards Commendation to Concordia College’s Nautilus Centre

  • Concordia College, Nautilus Centre - Fibonacci Lounge

    Photograph: David Sievers

  • Concordia College, Nautilus Centre - Lab display

    Photograph: David Sievers

  • Concordia College, Nautilus Centre- view from quadrangle

    Photograph: David Sievers

  • Concordia College, Nautilus Centre - Sky Kaleidescope

    Photograph: David Sievers

  • Concordia College, Nautilus Centre- view from street

    Photograph: David Sievers

  • Concordia College, Nautilus Centre - Foucault Pendulum Central Atrium

    Photograph: David Sievers

  • Concordia College, Nautilus Centre - Physics Area

    Photograph: David Sievers

  • Concordia College, Nautilus Centre - Sky Kaleidescope breakout

    Photograph: David Sievers

  • Concordia College, Nautilus Centre- Foucault Pendulum Central Atrium

    Photograph: David Sievers

  • Concordia College, Nautilus Centre- Solar System Breakout

    Photograph: David Sievers

Russell & Yelland has been awarded a Commendation in the 2018 Australasian Region LEA Awards for Concordia’s Nautilus Centre in the category of new facilities under $8m.

The Jury commented as follows:

The Nautilus Centre, developed by Russell & Yelland Architects, has its foundation in a carefully considered educational brief. The resulting building is a thoughtful and carefully considered learning environment which exudes the celebration of science, bringing to life theory and practice through telling stories within the fabric of the building.

This is a learning environment that uses the whole building for learning from classroom spaces and labs through to shared space and even the stairwell that rotates around the Foucault pendulum. Breakout spaces and glass writing walls enable the student learning to – be mobile and adaptable.

As one student says: “The open learning spaces, filled with their uniquely textured details, creates a dynamic and flexible learning experience. The cleverly incorporated decorative features, which further arouse my scientific curiosity, is something which my friends all agree makes learning STEAM subjects more accessible.”

Visible learning is celebrated in the Nautilus Centre by bringing the class activity into the more public realms, using glazing and glass display boxes as walls and additional windows between teaching spaces. Deep transparency is achieved across the building creating a sense of lightness and openness, whilst retaining the ability to have individual learning spaces.

With a striking facade and a positive contribution to the campus setting, Russell & Yelland should be proud of creating an excellent new building for Concordia College that will inspire both the future generations of young scientists and the teachers that will utilise the Nautilus Centre.

More information on the awards is available here

Hills, rocks, trees and shared spaces: a different view of schools

galilee-catholic-school19

From inception, the Galilee Catholic School was considered to be simply one part of the overall local community – a place for all, to learn, meet and chat, for creating and reinforcing links between different sectors of the community in the pursuit of life-long learning.

To achieve this, they have had to re-think schooling and innovate at many levels.

Innovation is defined as doing something different: introducing new things. The innovation at Galilee school since its inception has not been about the newest technology or slick buildings, but about deep thought about its role in the community and the underlying educational philosophy.

Since master planning for the school started in 2005 the design has tried to respond to that approach through its site layout and the planning of the units.

Continue reading